5 lucruri de știut în facultate

Salutare,

În rândurile ce urmează voi povesti câteva sfaturi despre niște aspecte simple pe care să le urmărești în facultate pentru a-ți ușura acești ani și pe care aș fi dorit să mi le spună cineva în urmă cu 3-4 ani. Probabil că unele lucruri, din cele descrise mai jos, le știi și tu deja, dar voi încerca să le includ pe cele esențiale.

Înainte de a începe, vreau să vă spun că articolul este construit pornind de la ideea unei facultăți tehnice, mai exact facultatea de Cibernetică, dar majoritatea lucrurilor pot fi aplicate cu ușurință, cred eu, indiferent de facultatea pe care o urmezi. Acum că am stabilit acest aspect, haideți să începem.

  1. Caută materia forte la care te pricepi

De-a lungul facultății cel mai probabil vei trece prin materii diverse, iar de multe ori te vei întreba de ce trebuie să faci un anumit curs, pentru că, în mintea ta, nu te va ajuta niciodată. Da, s-ar putea să ai dreptate, dar doar pe moment. Asta este și ideea facultății, să experimentezi cât mai multe lucruri și să vezi ce îți place, la ce ești bun și ce direcție ai putea urma după terminarea ciclului de licență. 

Pentru a fi mai clar voi da un exemplu. Dacă ai 4 materii, care reprezintă 4 limbaje de programare diferite, s-ar putea să nu fi cel mai bun la toate, sau să-ți placă toate în mod egal, dar cu siguranță la unul dintre ele te vei descurca mai bine decât la celelalte. Ei bine, acel limbaj de programare/materie ar putea să reprezinte activitatea de la viitorul loc de muncă sau poate chiar reprezenta bazele unei proprii afaceri. 

Experimentează, caută și fi deschis să găsești acel lucru care îți place și la care ești bun. După ce l-ai găsit, oferă timp în a te perfecționa și în a învăța cât mai multe în acea direcție. Nu te lăsa orbit de supărarea că poate faci multe cursuri de care “nu ai nevoie”, ai răbdare să cauți materia care îți place. 

  1. Organizarea timpului și sesiunea

Cel mai mare inamic pe care îl poți avea ca student este timpul, iar modul de organizare a lui stă doar în mâinile tale. Una dintre cele mai mari greșeli pe care le poți face încă din primul semestru de facultate este să cazi în mirajul “timpului suficient” până la sesiune. 

Un clișeu folosit de fiecare student este că “de mâine” se va apuca de învățat. Un prim pas ar fi să-ți creezi un program în care să incluzi facultatea în funcție de celelalte priorități și activități, nu amâna lucrurile și organizează-ți timpul. Nu uita că dacă vrei să dai randament maxim, trebuie să ai psihicul limpede și sufletul liniștit, așa că nu exclude din program lucrurile care te fac fericit. 

Poate nu vei reuși să respecți tot timpul programul pe care ți l-ai propus, dar cu siguranță vei da un randament mai bun cu timpul tău. La început s-ar putea să ți se pară greu, dar totul ține de rutina pe care ți-o creezi. Din propria experiență îți pot spune că mi-a fost mult mai ușor în sesiune la materiile la care am învățat din timp. Chiar dacă simți uneori că managementul timpului nu funcționează și ajungi să ai un insucces în ceea ce privește un examen, nu te descuraja sau demotiva. Un eșec te poate afecta așa că este bine ca pe moment să te detașezi, iar după ce te simți detașat analizează situația obiectiv și vezi ce poți să îmbunătățești pe viitor.

Pentru a te orienta mai ușor în ceea ce privește construirea programului tău poți folosi următorul concept pentru prioritizarea activităților. Acesta constă în parcurgerea următorilor pași:

Pasul 1: fă-ți o listă cu toate activitățile/temele/proiectele care solicită timp

Pasul 2: analizează fiecare activitate și include-o în una din următoarele categorii:

  • importante și urgente
  • importante dar neurgente
  • neimportante dar urgente
  • neimportante și neurgente

(Vezi un exemplu în imaginea de mai jos)

Pasul 3: Acționează în funcție de fiecare categorie

  • importante și urgente => trebuie rezolvate primele (ex: “să învăț pentru un test”).
  • importante dar neurgente => aceste activități trebuie planificate din timp astfel încât să nu devină urgente (ex: “să lucrez la un proiect pentru care știu că deadline-ul este la finalul semestrului”) .
  • neimportante dar urgente => de obicei acestea sunt activități care pot fi refuzate sau amânate. Indicat este ca pe acestea să le incluzi în intervale de timp bine definite (ex: “de la 19:00 la 20:30 merg la sală să fac mișcare” ).
  • neimportante și neurgente => activitățile din această categorie pot fi eliminate, pentru că altfel îți vor consuma timpul și energia care pot fi investite în alte activități care chiar te ajută la îndeplinirea obiectivelor personale (ex: “să mă joc LoL cu prietenii noaptea”).
  1. Alegerea profesorului coordonator de licență

Probabil vei auzi încă din primul an de la colegii mai mari că profesorul coordonator al lucrării de licență trebuie ales în anul 2 (pentru un ciclu de licență de 3 ani) și s-ar putea să crezi că acest lucru nu are sens deoarece până în anul 3 este suficient timp. Da, pe moment, s-ar putea să ai dreptate, dar nu uita ce am precizat mai sus, că cel mai mare inamic al studentului este timpul.

Cea mai mare minciună pe care poți să ți-o spui ca student e că “în următorul semestru voi învăța din timp”. De aceea nu tinde să faci aceeași greșeală atunci când vine vorba de licență, pentru că în fond, aceasta este lucrarea care contează cu adevărat în facultate și care îți aduce diploma de absolvire. Așa că nu amâna ce poți face din timp și interesează-te despre profesorul coordonator încă de la începutul anului 2, ca până în al doilea semestru să fi luat decizia în acest sens. 

Această alegere trebuie să fie una informată și calculată, pentru că profesorul coordonator poate reprezenta timp de un an persoana la care vei apela de fiecare dată când te vei lovi de obstacole în redactarea lucrării. Dacă faci greșeala de a lăsa această alegere pe primele săptămâni ale anului final s-ar putea să ajungi în situația disperată de a constata că profesorul pe care ai fi dorit să-l alegi nu mai are locuri disponibile. 

Dacă deja ești la finalul anului doi și nu ți-ai ales încă profesorul coordonator, nu te panica, nu este foarte târziu nici acum, dar ar trebui să te grăbești. Orientează-te către cineva cu care crezi că ai rezona și vorbește cu profesorul respectiv. 

În final, pentru a-ți fi mai ușor să departajezi doi profesori coordonatori îți voi recomanda câteva aspecte după care să te ghidezi:

  • ce notă vrei să ai la lucrarea de licență
  • comisia din care face parte profesorul coordonator
  • cât de mult vrei să se implice în realizarea lucrării tale
  • cât de serios vei fi tu cu întreaga lucrare de licență
  1. Tema de licență

Spre deosebire de generațiile de acum 10, 15, sau 20 de ani, noi avem avantajul de a avea acces ușor la multă informație. Din acest motiv ne este mai facil să analizăm atât mediul business, cât și lumea care ne înconjoară. 

Ai la dispoziție cel puțin doi ani în care să analizez piața, lumea și nevoile ei. Dacă nu ai o idee exactă despre ce temă de licență să alegi, încearcă în primul rând să găsești o nevoie pe care ai vrea să o rezolvi. Poți începe căutările uitându-te la problemele pe care le-ai avut tu sau comunitățile din care faci parte. Și da, cel mai probabil înaintea ta au mai existat persoane care au încercat să rezolve această nevoie, dar asta nu înseamnă că tu nu poți să vii cu o altă abordare și, de ce nu, să o faci mai bine și mai eficient. 

Din experiența mea, momentul ideal de începere a căutării acestei teme ar trebui să coincidă cu momentul în care începi să cauți profesorul coordonator. Dacă nu ești sigur de ideile pe care le găsești, nu ezita să întrebi un prieten/coleg mai mare, iar cel mai important, nu te axa doar pe o singură temă, încearcă să ai cel puțin două variante pe care să le discuți în final cu profesorul. Pe lângă tema ar trebui să faci și un research pentru a vedea cât de facilă este implementarea ei (mediu de lucru, funcționalități, baza de date, aplicații care fac deja acest lucru etc). Nu în ultimul rând, este de preferat ca titlul lucrării să fie unul cât mai flexibil și general, astfel încât dacă vrei să schimbi ceva să te poți adapta ușor (ex: “Platformă cu filme pentru copii”). 

După ce ai stabilit aceste lucruri, apucă-te de treabă aplicând sfaturile 4MAYO pentru un proiect reușit pe care le găsești aici

  1. Activități în afara facultății

Fie că vorbim de implicarea într-o organizație studențească, un internship sau pur și simplu un curs/workshop la care participi, acestea sunt la fel de importante. Companiile apreciază foarte mult activitatea pe care o ai pe lângă facultate, dar mai mult decât atât contează efectul pozitiv pe care aceste activități îl au asupra dezvoltării tale. 

Aici voi da exemplul personal, și îți spun că studenția mea fără activitatea de voluntariat din organizația studențească din care am făcut parte, SiSC, era total diferită. Astfel, în primul an poți să te orientezi spre astfel de organizații studențești, să cunoști persoane, să-ți dezvolți noi abilități, să descoperi pasiuni și să fi pus în diverse situații, ca mai apoi în anul 2-3, să te angajezi full-time sau să aplici într-un program de internship pentru a vedea exact cum funcționează o companie în România. De asemenea pe lângă toate acestea poți participa la concursuri precum cele tip hackathon sau de algoritmică, sau poți dezvolta proiecte personale pe care să le adaugi ulterior la propriul portofoliu.

Dacă crezi că astfel de activități ți-ar ocupa prea mult timp din cel de învățat, poți pur și simplu să te interesezi de workshop-uri sau proiecte la care ai putea participa, precum târguri de job-uri sau conferințe, dar nu omite dezvoltarea ta personală. Găsește echilibrul dintre aceste activități extra și învățat, proporțiile depinzând de facultatea pe care o urmezi, fi conștient că aceste două aspecte combinate îți vor aduce doar lucruri pozitive. Așa că nu-ți fie teamă să investești în tine, să descoperi cât mai multe tipologii de oameni, să te lovești de diverse situații și să ieși din zona de confort, pentru că doar astfel vei acumula cât mai multe cunoștințe. 

Poate că tot ce ai citit mai sus pare un ideal și ceva greu de atins sau reprezintă aspecte pe care le știai și tu deja. Ce pot să-ți zic e că sunt lucruri pe care aș fi vrut să mi le spună cineva la începutul facultății, pentru că dacă aplici chiar și jumătate dintre ele cu siguranță timpul petrecut în facultate nu ți se va mai părea atât de greu și vei trece mai ușor peste obstacolele care îți vor ieși în cale. Nu uita să ai răbdare să găsești acel lucru care îți place, să-ți organizezi timpul și să nu lași totul pentru sesiune, să pregătești licența din timp și să investești în dezvoltarea ta personală. 

Distribuie articolul pe: