Influența muzicii asupra productivității

Imagine muzica

Salutare,

Titlul acestui articol nu are foarte mare legătura cu restul conținutului realizat până acum, cel puțin la prima vedere. Până acum am scris mai multe lucruri despre angajare, proiecte, limbaje de programare și alte lucruri ce țin de aria tehnică, iar acum am ales să abordez un subiect mai relaxant, mai aproape de partea socială, muzica.

Pentru mine muzica mă leagă de foarte multe amintiri și stări de spirit. Totuși, în acest articol, voi încerca să rămân aproape de contextul comunității și să mă orientez către efectul muzicii asupra productivității noastre de zi cu zi. Hai să începem!

“61% dintre angajați ascultă muzică la muncă și asta îi face mai fericiți și mai productivi”

“90% din angajați sunt mai productivi când ascultă muzică” și “88% din angajați sunt mai preciși la muncă când ascultă muzică”

Legat de aceste cifre am întâlnit două tipuri de persoane, cele care instinctiv atunci cand lucreaza ascultă muzică, fiind ușor dependenți de acest lucru și oamenii care resping din start muzica atunci când lucrează, deoarece simt ca îi fac neproductivi. Indiferent din ce categorie faci parte, cred că poți găsi continuarea articolului interesantă.

A, și pe lângă partea de productivitate, muzica poate avea și alte beneficii asupra noastră:

  • Reduce stresul și anxietatea
  • Îmbunătățește sistemul imunitar (cui îi mai trebuie medicamente?)
  • Ajută memoria
  • Crește nivelul de motivație
Sunt doar eu sau sunt lucruri de care avem foarte mare nevoie în contextul în care ne aflăm?

Încă un aspect interesant despre muzica și intrăm în “pâine”:

“Un experiment de la McGill College a descoperit faptul că muzica activează aceleași structuri și regiuni din creier ca și  fi mancarea, sexul sau droguri.”

Dacă îți lipsește una dintre ele, poți compensa cu o melodie buna. Hai să mergem mai departe.

a) Muzică veche

“Muzica stimulează de asemenea amintirile din ‘hippocampus’, centrul memoriei, învățării și emoțiilor din creier. Ăsta este motivul pentru care dacă asculți o anumită melodie te poate duce în trecut”

Nu cred că trebuie să mai adaug eu prea mult aici, sunt sigur că de multe ori ai avut sentimentul ăsta când ai auzit o melodie care te-a dus imediat cu gândul la un moment din trecut. Ca să ajungem și la zona de productivitate, cred că te poți folosi de acest mic “hack” ca sa te întorci la un moment în care aveai starea necesara pentru orice ai de facut.

Pentru mine, lucrul acesta funcționează destul de bine. Dacă am nevoie să fiu creativ, să scriu un articol sau să găsesc o soluție la o problema mai complicată, încerc să îmi pun câteva melodii dintr-o perioada în care mă simțeam creativ și veneam mereu cu soluții noi. Un alt exemplu e momentul de dinaintea unei prezentări, atunci când folosesc muzica pentru a mă duce într-un moment în care aveam multă încredere în mine. Ai prins ideea.

Ce este foarte important aici este să nu abuzezi de această metodă deoarece va începe să nu mai aibă efect. Încearcă să o folosești mai rar și în momente în care ai nevoie de un “boost”.

O sa îți las aici câteva melodii vechi la care tresar de la prima milisecunda:

De asemenea, la sfârșitul articolului ți-am lăsat toate melodiile într-un playlist pe Youtube.

b) Muzică nouă

“Efectele muzicii asupra creierului explică și de ce atunci când ascultăm o melodie nouă care ne place este atât de plăcut. Acest lucru eliberează dopamina, care ridică nivelul de fericire.”

Sunt sigur ca ai trecut și prin această experiență, în care descoperi o melodie nouă, iar aceasta îți schimbă total starea de spirit. Ei bine eu pățesc asta destul de des și ajung să “abuzez” de orice melodie nouă care îmi place, până când nu mai vreau să “aud” de ea.

Ca să leg și această parte de productivitate, pentru mine aceste melodii funcționează atunci când le ascult într-o pauză sau atunci când simt că m-am blocat, mă desprind puțin de ce făceam, iar apoi reușesc să revin cu un nivel de energie mai ridicat.

Îți las mai jos câteva melodii noi din mai multe genuri pe care le-am strâns din ultimele două săptămâni:

c) Tipuri de melodii în funcție de obiectiv

  • Muzica ambientala: imbunatateste precizia informatiilor percepute pentru 92% dintre persoane
  • Muzica dance: imbunatateste viteza de corectare cu 20%
  • Muzica clasica: imbunatateste precizia cu 12%
  • Muzica pop: reduce greselile cu 14%

In plus, 58% dintre persoane rezolva activitati mai rapid cand asculta muzica pop.

Bun, deci fiecare gen de muzică poate avea un efect pozitiv asupra noastră, cel puțin asupra majorității. Ne putem folosi de acest lucru pentru a avea rezultatele pe care ni le dorim.

La partea aceasta nu pot să nu dau un exemplu din experiența mea, mai exact din momentul unui hackathon. În 2017, la DevHacks, hackathon de 24 de ore, primul hackathon din viața mea. Este mult de povestit, dar ce nu o să uit este momentul în care am ascultat timp de 2 ore aceași melodie pe repeate, de la 3 până la 5 dimineața.

Era o melodie ritmată, fără versuri, care a reușit sa mă țină treaz și concentrat în acea perioadă de timp. După ce am terminat această sesiune de codat mi s-a părut că am ieșit dintr-un vis. Ce efecte interesante poate avea muzica asupra noastră (împreună cu cele 4-5 pahare de Cuba Libre).

O sa îți las aici câteva recomandări pentru fiecare gen:

  • Ambient (electronic)

Tom Ashbrook – Klass, Massane – No ReturnKollen – Aurora, Alex Baker – Wander, Audio Dope – Absence of Gravity

  • Dance

SAINt JHN – “Roses” Imanbek Remix, R3HAB x A Touch Of Class – All Around The World (La La La), Y2K & bbno$ – Lalala (Oliver Heldens Remix), Skylike & Ekko – Dance Monkey

  • Classical

Sicilienne In E Flat Major – Arr. Hazell, Vivaldi: 12 Violin Concertos, Op. 8 “Il cimento dell’armonia e dell’inventione”, Max Richter – Richter: On The Nature Of Daylight

  • Pop

Mark Ronson – Uptown Funk ft. Bruno MarsEd Sheeran – South of the Border, Jessie J, Ariana Grande, Nicki Minaj – Bang Bang

d) Când nu funcționează muzica?

Ei bine, cum era de așteptat și cum poate ai simțit și tu de multe ori, muzica nu funcționează mereu. Depinde foarte mult de fiecare în parte și de situația în care se află.

Există posibilitatea ca muzica să îți dăuneze productivitatea, să te agite sau să te distragă de la lucrurile pe care le ai de făcut. Da, știu, propoziția asta vine ușor în contradicție cu tot ce am scris mai sus, dar prefer să prezint atât părțile pozitive, cât și cele negative ale muzicii în experiența noastră de oameni productivi.

Astfel, am strâns 3 aspecte la care să ai grijă:

  1. Task-uri complicate

Cred că vorbesc și în numele tău atunci când spun că dacă lucrăm la un task complicat nu vrem sa fim deranjați deoarece ne este dificil să revenim și să ne  conectăm iar toate piesele. Ei bine, muzica nu face excepție de la această categorie și, de cele mai multe ori, atunci când este vorba de o activitate dificilă, este recomandat să eliminăm orice ne-ar putea distrage.

  1. Multe versuri

De asemenea, chiar dacă nu ne dăm seama, creierul nostru este atent și la melodia care rulează pe fundal, iar dacă aceasta are prea multe versuri sau sunt mai complexe din punct de vedere lexical, acest lucru ne poate distrage și obosi destul de mult. Totuși, depinde destul de mult de activitatea pe care o ai, așa că poți încadra melodiile pe care le asculți în mai multe categorii.

“Atunci cand asculti muzica cu versuri, creierul tau trebuie sa proceseze datele auditive in plus fata de informatiile pe care incerci sa le inveti”

Este bine să eviți aceste melodii în special când încerci să înveți ceva. Creierul tău va fi obligat sa proceseze informația din melodie, dar și noile elemente pe care vrei sa le reții.

  1. Structura complexă

Aici mă refer la melodii care sunt complexe din punct de vedere al ritmului, armoniei sau a altor elemente din care sunt construite. Acest lucru poate avea un efect asemănător cu cel din punctul precedent, în care îți poate distruge concentrarea.

e) Bonus, câteva melodii din playlist-urile noastre

Pe final o să îți lăsăm fiecare dintre noi 3 melodii pe care le ascultăm pe repeat în prezent:

Mihai: Kid Cudi – day ‘n’ nite, Clout – Offset, Uptown II – Meek Mill

Vlad: Michael Jackson – Rock With You, Black Eyed Peas, Bruno Mars- That’s what I like, 50 Cent – Candy Shop

Andrei: Tool – Schism, Blonde Redhead – For the damaged, Linkin Park – Breaking the habit 

Eu: Anuel AA, Daddy Yankee, Karol G, Ozuna & J Balvin – China, Travis Scott – HIGHEST IN THE ROOM, Ibrahim Maalouf – S3NS

Concluzie

Am ajuns și la final. Prin acest articol, am încercat să îți prezentăm câteva statistici legate de efectul muzicii asupra noastră, îmbinată cu experiența personală și să îți lăsăm link-uri către niște melodii care ți-ar putea plăcea.

Sunt curios ce melodie are cel mai bun efect asupra ta când lucrezi. Lasă-ne un comentariu la articol sau scrie-ne pe paginile de social media.

Aici este și playlist-ul promis.

Sfârșit de weekend liniștit și plin de muzică!

Distribuie articolul pe: