Future Makers – Drumul spre finală (tehnic sau bussines?)

Salutare,

Te-ai gândit vreodată să participi la un concurs de aplicații/idei de business? Ai fost curios de cum se desfășoară un astfel de program? Dacă răspunsul este da, atunci mai jos avem un interviu cu una dintre echipele participante (și finaliste) la Future Makers.

Koala se numește echipa lor, e formată din oameni tehnici, pasionați de programare, iar în continuare puteți afla provocările prin care aceștia au trecut în competiție. Să începem!

1. Cum a luat naștere ideea?

Ideea a venit inițial dintr-o nevoie pe care am observat-o la momentul respectiv. Era deja a patra luna de pandemie și am realizat ca lucrurile nu se vor mai întoarce prea curând la normal. În loc sa așteptam am decis sa începem cu pași mici sa contribuim la îmbunătățirea noului normal, plecând chiar de la  un tool care ne-ar facilita mersul la munca in maniera organizata, din moment ce acesta era unul dintre lucrurile care ne lipseau cel mai mult, socializarea lucrul în echipa și nu doar pe teams.

2. Povestiți-ne mai mult despre idee

Aplicația cu care am pornit la drum este de fapt un scheduler destinat companiilor care vor sa imbine telemunca cu munca de la birou. În condițiile actuale, birourile nu pot functiona la capacitate maximă, iar pentru a merge la lucru de obicei trebuie sa anunti manager/ responsabil HR, aceștia verifica disponibilitatea, aproba sau resping cererea iar toate aceste lucruri se fac de obicei printr-un schimb de mail-uri. Cum totul este, după cunoscuta sintagma, “la un click distanta”, acest proces poate fi de asemenea optimizat de catre noi, bineinteles. Angajații pot vedea in calendar zilele libere, zilele in care capacitatea este deja atinsa, isi poate rezerva un loc, sau chiar o zi intreaga in cazul unor training-uri sau sedinte ce trebuie sa aiba loc fizic. In cazul conflictelor, sistemul alege automat cine poate merge la birou dupa prioritatea motivului. Am numit aplicatia astfel deoarece Koala este un animal somnoros si foarte comod, ceea ce ne-a dus cumva cu gandul la lucrul de acasa, care reprezinta o comoditate.

3. Ce roluri ați avut în echipă?

În echipă am avut roluri destul de bine definite și credem noi ca am reușit sa ne împărțim munca echilibrat. Avem un back-end developer, Darius Munteanu, iar Darius este și cel care inițial ideea și a completat echipa cu Bianca Botezatu, front-end developer și cu mine, Lorena Bodea UI/UX designer (Lorena ne-a povestit câte ceva și despre algoritmi acum ceva timp) . Toți cunoaștem tehnologiile cu care lucrau și ceilalți așa ca am putut oferi suport când cineva a fost in impas.

4. Care au fost etapele?

Prima etapă a fost înscrierea în competiție. Am avut câteva emoții fiindcă nu știam dacă vom fi printre cele 52 de echipe finaliste, iar când am primit email-ul în care am fost informați că am fost acceptați am sărit în sus de bucurie. Următoarea etapă a fost să punem cap la cap toate ideile pe care le aveam și să trasăm în linii mari cum v-a arăta și va funcționa aplicația noastră. Următoarele două etape s-au petrecut concomitent, pe de o parte a fost etapa de învățare și acumulare de noi cunoștințe în cadrul incubatorului, iar pe altă parte am avut etapa de dezvoltare propriu zisă a aplicației, în care ne aflăm și acum. 

Următorul mare pas este finala Future Makers, unde țintim câștigarea premiului cel mare.

5. Ce dificultăți ați întâmpinat și cum le-ați depășit?

Probabil cel mai greu a fost să stabilim exact care vrem să fie output-ul, ce vrem să facă aplicația noastră. Am avut multe idei și părea dificil să le punem cap la cap. Toate funcționalitățile păreau necesare și simțeam că ar aduce un plus valoare aplicației noastre. Am stabilit totuși că trebuie să ne detașăm emoțional cumva de proiect și să gândim și în termeni de business așa că am luat legătură cu câteva persoane din management-ul unor companii și am cerut feedback după care ne-am ghidat în concretizarea ideii.

Faptul că a fost nevoie să investigăm piața, să facem muncă de PR și să ne gândim la potențiali clienți ne-a scos de asemenea din zona de confort.

Am avut și unele dificultăți tehnice în momentul implementării unor funcționalități, dar putem spune că eram deja obișnuiți cu astfel de probleme.

6. Ce ați învățat din experiența Future Makers?

În primul rând am învățat care sunt etapele unui proiect high level, ce stă în spatele implementării efective. Avem o idee mai clară despre ce înseamnă planificarea, estimarea și urmărirea product quality-ului.

Am avut foarte multe webinarii, majoritatea interactive și am abordat cam toate subiectele de interes pentru un business, de la sales și marketing, până planificare și bugetare. 

Echipa Koala este finalistă în competiția de idei de business orientate către viitor ”Future Makers”. Dacă vreți să aflați care sunt celelalte idei finaliste, intrați AICI. Future Makers este organizat de Social Innovation Solutions și Global Shapers Bucharest Hub și sprijinit de Fundația Coca Cola.

Ai o curiozitate legată de experiența lor în concurs? Scrie-ne oriunde pe Social Media și o să primești informația exactă pe care o cauți!

Distribuie articolul pe: