Despre începutul de drum și pasiunea pentru algoritmi


Salut! 

Sunt Lorena Bodea, iar în zilele bune sunt programmer by day, designer and masterand by evening, cinephile by night

În zilele și mai bune mai strecor cititul, sportul, gatitul, ore de uitat la videouri amuzante sau la curse de Formula 1. Din cauza tuturor lucrurilor pe care aș vrea să le fac, dar și a faptului că nu pot pune 30 de ore într-o zi, am o continuă luptă interioară între cele două personalități ale mele, una care ar vrea să muncească și să învețe 20/24h și cealaltă relaxată care probabil ar petrece o zi întreagă urmărind seriale pe Netflix sau dormind. 

Cu timpul, însă, înveți că totul este despre găsirea unui echilibru, iar dacă aș face un video pe Youtube din seria clasicelor “X things I wish I knew in my 20s”, acesta ar fi primul despre care aș vorbi. Cred că fiecare dintre noi are puțin din cele două personalități și din ce am învățat până acum pot spune că probabil nu putem ajunge la un sentiment de fulfilling dacă o eliminăm pe oricare din ele. 

1. Cat de mult te-a ajutat facultatea pentru a te angaja ca programator?

Materiile din facultate mi-au dat o privire de ansamblu a  limbajelor de programare care exista și a modalităților de lucru. Mai departe a fost sarcina mea să aprofundez și să îmi dau seama ce cale vreau să urmez, profesional vorbind.

2. Ce ai mai făcut pe lângă sa înveți?

Mare parte a studenției am fost voluntar în SiSC (Sindicatul Studenților din Cibernetică), pot spune că acolo am petrecut majoritatea timpului. Faptul că am fost voluntar în departamentul de IT al asociației, m-a ‘forțat’ să fiu la curent cu ceea ce a însemnat tehnologii, noutăți în domeniu. De aici a și pornit pasiunea pentru programare, iar de-a lungul timpului am mai tot lucrat la diferite proiecte personale ca să aplic lucruri pe care le învățam. Așa mi-am și dat seama ce arie a software development-ului mă pasionează.

În proiectele din SiSC am învățat mai mult despre web development și făceam și ceea ce am aflat mai târziu că se numește UI/UX și testare. Noi stabileam flow-ul în aplicații și site-uri, făceam design, implementam, testam, dădeam feedback și rezolvam bug-uri. Jucăm multe roluri fără să realizăm că simulăm o întreagă echipă de developeri, testeri, product owner, designeri. De asta probabil involuntar am și ales cu ce vrem să ne începem cariera majoritatea dintre noi. 

Multe dintre încercări mai private de a construi ceva s-au încheiat de la primul ‘Hello world!’, dar cu timpul am realizat că să urmărești tutoriale din toate limbajele de programare și să te rezumi la concepte de bază nu mă ajuta prea mult și că sunt mai motivată când ceea ce fac are o finalitate și un scop. Asta am realizat prima dată când am participat cu doi colegi la un concurs organizat de facultate cu o aplicație de storage și sharing între colegi de notițe și materiale de la cursuri. Pe lângă ideea de concurs, faptul că aplicația s-a dovedit destul de utilă pe timpul sesiunii m-a făcut să  realizez că de acolo îmi iau de fapt motivația, din feedback-ul oamenilor după ce folosesc ceva la care tu ai contribuit.

Ce vreau să subliniez de fapt este că încurajez aceste tipuri de activități în perioada cât încă nu avem presiunea unui loc de muncă real

Nu în ultimul rând, am dezvoltat abilități de comunicare și modalități de lucru cu oameni în diferite situații despre care probabil aș fi auzit în cursuri de dezvoltare personală ceva mai scumpe decat propria experiență

3. A fost dificil să te angajezi? Prin ce procese ai trecut? Ce sfaturi ai oferi pentru cei care urmează sa aplice la job-uri?

Pentru un student la început de drum, fără experiență, pot să zic că a fost destul de ușor să mă descurc la majoritatea interviurilor la care am fost datorită activității de voluntariat, mai ales ca activam  în domeniul IT.

Și da, pana să aleg compania la care lucrez și în momentul de față, am mers la mai multe interviuri, iar de la fiecare am învățat câte ceva. Nu am avut o prestație impecabilă la fiecare interviu, dar am încercat să nu mă descurajez și să realizez unde am lipsuri, ce trebuie să aprofundez.

În momentul în care am ales compania am luat în calcul și factorul uman. Îi cunoșteam pe câțiva colegi de la un concurs de Algoritmică pe care eu l-am organizat, iar firma a fost partenerul principal și m-a impresionat interesul pe care l-au arătat în buna organizare a evenimentului.

Consider că la început de drum este foarte important să primești sprijin și să fii într-un mediu în care nu te simți timorat.

4. Lucrezi la Ortec. Ce face compania și ce lucrezi tu mai exact? Cu ce limbaje/tehnologii lucrezi?

Lucrăm la soluții de optimizare, fie că este vorba de routing, loading, sau scheduling.

Eu sunt frontend developer și de puțin timp fac parte și din echipa de UI/UX. Tehnologiile cu care lucram în principal sunt Angular, C#.

5. Deviza Ortec este “We leverage data & mathematics to create value for businesses and society at large”. La care parte din aceasta lucrezi tu și cât de mult regăsești asta în munca de zi cu zi.

Una dintre misiunile ORTEC este optimizarea resurselor și a timpului, iar aici mă regăsesc cu siguranță. Am lucrat pe un proiect de scheduling optimization, iar de curând lucrez pentru routing optimization.

Mereu am țintit să am un impact în lume, oricât de mic, iar ORTEC mă ajuta sa împlinesc acest goal prin impactul pe care îl are la nivel global prin promovarea și efortul depus în creșterea sustenabilității.

6. Algoritmi sunt la baza complicați și necesită cunoștințe tehnice ridicate. Cum sunt ei pentru tine acum și cum îi percepeai în anul 1 de facultate?

Algoritmii erau pentru mine mai mult provocări decât ‘probleme de info’. Nu toți algoritmii sunt complicați, trebuie doar să privești în ansamblu și să înțelegi ce ar trebui să rezolve. Algoritmii nu sunt de fapt probleme, sunt soluții. Cunoștințele tehnice sunt necesare atunci când problema trebuie să fie evaluată de un compilator, dar asta este probabil cea mai ușoară parte în rezolvarea unui algoritm. Cel mai solicitant este să gândești outside the box și să-ți propui sa găsești mereu altă variantă mai optimă.  

7. Cât de mult folosești ce ai învățat în facultate la muncă?

În facultate am invatat principii și lucruri de baza în programare, cum ar fi tehnologii web, OOP, baze de date pe care le folosesc zilnic la locul de munca. E chiar plăcut să te lovesti de o problema și să te gandesti: ‘Am invatat asta în facultate!’

8. Cum a investit firma în dezvoltarea ta?

Pe lângă pregătirea profesională, firma a investit în curajul și încrederea mea de sine. Cred că dacă ai oamenii potriviți care îți spun că poți muta munții din loc, o să începi să crezi și să o faci. Am avut și un mentor asignat inițial, ceea ce m-a ajutat, pentru că am avut mereu a go-to person, dar am încercat să asimilez cele mai bune metode de lucru de la fiecare membru din echipă.

În ceea ce privește partea tehnică, mereu am văzut interes pentru dezvoltare și inovație, așa că rezonez cu acest mindset. Ne sunt luate în calcul și discutate propunerile de trainig-uri și conferințe care se pliază pe tehnologiile cu care lucrăm noi. 

Apreciez de asemenea deschiderea pentru schimbare, de exemplu eu după aproape doi ani de programare am decis sa lucrez cu echipa de design și am primit tot suportul de care aveam nevoie.

9.   Ce sfaturi ai pentru cineva care ar vrea sa faca ce faci tu?

Stay hungry, stay foolish.

Ca începător în domeniu, ar trebui sa luăm în serios sfatul lui Steve Jobs. Ce preocupări avem acum probabil mâine nu o să conteze, însă o sa facă o diferență în cinci sau zece ani. Cred că este foarte important să avem un echilibru și să ne construim obiceiuri care o să lucreze în folosul nostru.

De asemenea, don’t settle! Dă-ți șansa să încerci, să reușești, să o iei de la capăt sau să te hotărăști că vrei să faci altceva.

Distribuie articolul pe: