Ce direcții poți urma în IT?

Domeniul IT, așa cum ai auzit și tu cel mai probabil, este printre cele mai dezvoltate domenii de activitate și se află într-o evoluție continuă. Acestea ar fi și unele dintre motivele pentru care joburile din această sferă sunt printre cele mai căutate, atât de angajatori, pentru nevoia de a își dezvolta companiile, cât și de persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, fie pentru satisfacția profesională, fie pentru cea salarială, fie pentru ambele.

Totuși, în ciuda preconcepției avute de mulți oameni din afara domeniului sau aflați la început de drum, o carieră în acest sens nu se rezumă numai la varianta de scris cod ore în șir. Astfel, o întrebare pe care mulți dintre noi o avem și pe care mi-am adresat-o și eu la un moment dat  este “Ce joburi sunt în domeniul IT?”. În continuare voi încerca să răspund cât mai clar la această întrebare.

Din punctul meu de vedere, bazat pe informațiile avute despre domeniul IT, joburile din această arie se împart în două categorii de bază: dezvoltarea soluțiilor informatice și managementul acestora. Astfel, o carieră în IT nu te limitează doar la utilizarea directă a anumitor tehnologii, întrucât există joburi unde accentul este pus asupra abilităților de management și înțelegerea cerințelor clienților din punct de vedere tehnic. Astfel, pentru a clarifica orice confuzii, voi dezvolta aceste categorii.

1. Dezvoltare

Așa cum probabil ați ghicit și voi, această categorie include joburile care presupun implicarea efectivă în dezvoltarea unui produs, prin utilizarea a diverse tehnologii. Totuși, acestea nu se rezumă numai la programarea într-un anumit limbaj.

  • Developer – în principiu, acesta este jobul de programator clasic despre care știe toată lumea. Un developer are rolul principal de a proiecta diverse sisteme (programe) și modul în care acestea funcționează. Developerii pot fi de mai multe feluri: de aplicații web (cei care fac site-uri, în limbaj popular), de aplicații mobile, de sisteme de gestiune, de jocuri etc.
  • Security Engineer – acest job presupune cunoștințe tehnice ceva mai avansate, întrucât principala responsabilitate a unui inginer de securitate este de a proiecta și a se asigura de funcționarea în siguranță a sistemului de rețea (fie hardware, fie software) pentru o companie, organizație, etc.
  • Cloud Engineer – asemenea postului de security engineer, și acest job se află în sfera celor ce nu sunt tocmai accesibile unui student sau proaspăt absolvent. Un cloud engineer se ocupă, în principal, cu proiectarea, dezvoltarea și gestiunea serviciilor de cloud pentru companiile ce oferă hosting pentru diverse informații.
  • Data Scientist – zona de data science se referă în principiu la extragerea, analiza, interpretarea datelor în sfera digitală și se ramifică în mai multe tipuri de joburi în funcție de responsabilități și tehnologii folosite. Acestea se bazează pe cunoștințe de statistică, matematică, algoritmi și, evident, lucrul cu date.
  • Database administrator – sau alte joburi derivate din această categorie, ce presupun proiectarea, configurarea, administrarea, structurarea pentru un sistem de baze de date, ce necesită preponderent cunoștințe de SQL.
  • QA tester – un tester se ocupă cu verificarea produselor software dezvoltate de programatori. Acesta se asigură, prin testare, că nu există bug-uri, că aplicația respectă cerințele tehnice impuse de client și că produsul este gata pentru lansare. 
  • IT support – acest job, așa cum le place tuturor companiilor să spună, “nu este call center”. Acesta are un rol important pe partea de mentenanță și presupune interacțiunea cu utilizatorii unui anumit produs software (sau hardware în unele cazuri) oferit de companie, în vederea rezolvării problemelor de natură tehnică apărute.

2. Management

Așa cum am menționat și la începutul articolului, o facultate din sfera IT nu te îndreaptă strict către o carieră axată pe programare și implementare de tehnologii. Joburile din această categorie au rolul de a complementa dezvoltarea soluțiilor informatice, prin abilitatea de a înțelege cerințele clienților și a se asigura că procesul de dezvoltare corespunde cu nevoile acestora.

  • Business Analyst – acest job presupune, în principiu, identificarea problemelor, soluțiilor și oportunităților de dezvoltare din perspectiva afacerii în cadrul unui proiect sau al unei companii. De asemenea, un business analyst transpune cerințele business-ului în cerințe tehnice, pentru a facilita implementarea acestora de către developeri.
  • Product Manager/Owner – în cadrul realizării unei soluții informatice pentru un anumit client, un product owner este responsabil cu înțelegerea exactă a nevoilor clientului referitoare la produsul dorit și expunerea acestora în cadrul echipei responsabile cu dezvoltarea. De asemenea, acesta ține evidența task-urilor necesare realizării produsului (backlog). Această funcție face parte din procesul de lucru Agile, despre care vom discuta într-un articol viitor.
  • Project Manager – un project manager are rolul de a planifica etapele necesare realizării un proiect, precum și gestiunea resursei umane și financiare. De asemenea, un project manager se asigură și de îndeplinirea task-urilor echipei implicate în timp util și conform cerințelor, ținând legătura cu dezvoltatorii și product owners.

Totuși, pe lângă cele două categorii menționate mai sus, cu o facultate de profil tehnic poți opta și pentru o poziție de IT Recruiter. Așa cum se înțelege și din denumirea jobului, responsabilitatea principală este recrutarea potențialilor angajați pentru poziții tehnice. Astfel, acesta are nevoie de bune abilități de comunicare și de înțelegere a nevoilor companiei la nivel tehnic, pentru a ști ce tip de experiență și cunoștințe caută la aplicanți.

Acestea ar fi cele mai populare joburi pe care le poți avea în dimeniul IT, fie terminând o facultate tehnică, fie urmând diverse cursuri care să te pregătească pentru o carieră în această zonă. Desigur, denumirile joburilor prezentate pot să difere în funcție de companie și mai pot exista variații, dar cele amintite mai sus acoperă principalele responsabilități ale ramurilor domeniului IT, spre care te poți îndrepta. 

În perioada ce urmează, vom intra în detalii pentru mai multe dintre joburile prezentate în acest articol, cu informații de la specialiști din domeniu.

Astfel, dacă ești interesat, rămâi cu ochii pe paginile noastre de social media și pe site și scrie-ne în comentarii în ce directție ți-ai început cariera sau ai vrea să lucrezi.

Distribuie articolul pe: