Cine sunt eu?
Hei, numele meu este Radu Cristina, am 22 de ani, am terminat recent studiile la secția de Informatică Economică din cadrul Facultăţii de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică de la ASE. Am decis să urmez un master de la aceeaşi facultate, SIMPRE, care abordează subiecte despre Business Intelligence, Cloud Computing, Cyber Security, Big Data, Social Networks, Mobile programming, Managementul proiectelor și Enterprise Resource Planning. Mereu am fost o persoană ambițioasă, dornică de a învăța ceva nou și de a descoperi soluții la orice problemă, acestea fiind câteva dintre motivele care m-au determinat să aleg programarea.
În continuare, m-am gândit să îţi prezint cum s-a desfășurat programul care a dus și la primul loc de muncă.
Trecerea de la băncile studenției la un mediu complet nou, și anume primul loc de muncă, poate să nu fie cel mai ușor demers. Facultatea îti poate oferi câteva piese de puzzle esențiale pentru viitoarea ta carieră, dar oare care este modul potrivit de a le pune cap la cap, pentru a putea crea şi vizualiza imaginea de ansamblu necesară în practică?
Prima academie tehnica, la Cegeka, a reprezentat echilibrul perfect între noțiunile teoretice acumulate în facultate și practică, dar și locul unde am reușit să învăț lucruri noi, pentru ca la final să fac parte dintr-o echipă coezivă care poate să realizeze un proiect funcțional.
Ce este Cegeka Academy?
Cegeka Academy este un program de învățare care imbina cunostintele teoretice cu proiecte practice, dedicat studenților din an terminal la licență sau masteranzilor care doresc să aiba o cariera viitoare in domeniul IT.
Perioada de recrutare
Din momentul în care am aflat că am trecut de etapa CV-ului, am simțit cum emotiile mă compleșesc. Procesul de recrutare a continuat cu susținerea unui test tehnic și apoi a unui interviu. Nu ştiam exact ce presupun acestea, asa că am decis să caut pe internet posibile întrebări şi, totodata, am încercat să rezolv mai multe exerciţii pentru a-mi însuși informaţia dobândită, memoria fiind antrenată prin practică, fiind astfel mult mai încrezătoare în forțele proprii.
Principala sursă de ajutor pentru mine a fost YouTube, mi-am dat seama cât de ușor este să găsesc diverse informații utilizand cuvinte cheie. O alta platforma utila a fost Hackerrank , acolo am găsit mai multe tipuri de probleme organizate pe diferite niveluri de dificultate.
Chiar dacă am avut emoţii, dupa ce am finalizat această etapa am realizat că situaţia nu a fost atât de dificilă pe cât mă aşteptam, iar astfel am dobândit mai multă incredere în mine. Cred că este foarte important să abordezi situaţia într-un mod cât mai calm şi să nu permiţi emoţiilor să te copleșească, să ai încredere în tine şi în cunostintele acumulate.
Testul tehnic a fost format atât din întrebări teoretice, dar și dintr-o problemă simplă, iar rezolvarea acesteia se realiza rapid utilizând cunoștințele de la facultate. Interviul a fost mai mult o discuție relaxată, de cunoaștere.
Procesul de recrutare a fost unul foarte prietenos, reprezentantul HR a fost mereu implicat și mi-a comunicat de fiecare data pe parcurs stadiul în care mă aflu si ce urmeaza.
Cum a început totul?
Academia a fost structurată în două etape care s-au desfășurat în mediul online din cauza situației generate de pandemie. Prima etapă a constat în parcurgerea și utilizarea noțiunilor teoretice, iar cea de-a doua a presupus realizarea unui proiect în echipe mai mici, sub îndrumarea celor doi mentori din partea Cegeka.
La prima întâlnire online am aflat care sunt subiectele care urmează să fie abordate pe parcursul celor trei luni, dar şi ce mentori urmează să ne ghideze pe parcursul perioadei respective. În ediția la care am participat eu, sesiunile de învățare s-au desfășurat de două ori pe săptămână, iar dificultatea lor a crescut gradual. Eu am participat la stream-ul de Java, unde mentorii au prezentat noțiunile de bază ale limbajului, cum putem lucra cu platforma Git, noțiuni de programare orientată pe obiecte, dar și clean code. După perioada de acomodare am învățat noțiuni generale despre Maven, baze de date SQL/JDBC, Spring, dar și Hibernate.
În fiecare săptămână erau prezentate noțiunile teoretice, iar în paralel acestea erau aplicate într-un context practic pe anumite probleme sau exerciții, astfel încât informația transmisă să fie înțeleasă mult mai ușor. Înainte de trecerea de la o noțiune la alta aveam de realizat anumite teme, dar participam și la teste de tip Kahoot, astfel mentorii aveau idee despre noțiunile care au fost înțelese și despre cele asupra cărora încă este necesar să se insiste. Temele primite erau individuale, dar dacă existau întrebări puteam discuta cu mentorii pe un grup special de WhatsApp. Dacă nu reuşeam să configurăm un proiect pentru o anumită tema sau în tipul unei prezentări, mentorii erau dispuși să ne ajute să ne fixam setup-ul, pentru a scapa cât mai repede de problemă.
Primul proiect?
Ultima lună a fost alocată realizării unui proiect în echipe mai mici. Acestea erau formate din cinci membri și doi mentori, iar temele abordate erau diferite. Scopul proiectului a fost utilizarea noțiunilor învățate într-un mediu cât mai asemănător cu cel de producție. Aplicațiile aveau la bază un Framework Spring și o bază de date PostgreSQL .
Împreună cu echipa din care făceam parte, am avut de realizat partea de backend a unei aplicații care avea rolul de a ajuta posesorii de mașini să își gestioneze automobilul. Aplicația permitea crearea unui cont de utilizator, adăugarea maşinilor, gestionarea traseelor efectuate cu fiecare mașină, precum și consumul mediu, distanța parcursă și locul de start sau stop al motorului.
Mentorii ne-au ajutat să definim entitățile modelelor și task-urile care trebuiau realizate. După implementarea cerințelor, functionalitățile au fost verificate și prin intermediul unor suite de teste sau prin intermediul platformei Postman.
Pe lângă utilizarea și aprofundarea noțiunilor prezentate, realizarea proiectului a avut și scopul de a ne ajuta să ne dezvoltăm pe partea de soft skills: învățand să comunicăm în echipă, să cerem ajutorul, să stabilim task-urile în funcţie de prioritate şi să le împărţim în mod egal, dar şi să comunicăm în situația în care avem o problemă sau am reuşit să finalizăm sarcina la care lucram pentru a putea începe o alta etapă.
După finalizarea proiectului unul dintre mentorii alocați echipei mi-a oferit un feedback despre parcursul meu în Academie, dar mi-a povestit și despre experiența prin care a trecut el la început de carieră.
Pentru mine, Cegeka Academy a fost un program care m-a ajutat să mă dezvolt pe plan profesional și să înțeleg mai bine ce presupune un viitor loc de muncă în această direcție. Elementele teoretice însoțite de exemple și exerciții au făcut înțelegerea lor mult mai ușoară, iar aplicarea lor în final într-un proiect a completat perfect procesul.
Ce a urmat după Academie
Academia a reprezentat punctul de start al carierei mele pentru ca dupa finalizarea ei am continuat procesul de învățare, pe o poziție de Software Developer în cadrul Cegeka.
Primul task pe care a trebuit să îl implementez a fost o mică provocare pentru că nu știam exact cum să pornesc în implementarea unei astfel de cerinte, care la început părea foarte complexă.
Pentru a face adaptarea mai uşoară am primit suportul unui coleg, denumit fellow, iar acesta mi-a explicat în mare etapele task-ului și aspectele principale ale aplicaţiei. Având ajutorul cuiva am devenit mai încrezătoare în mine, ştiind că în situația în care întampinam probleme sau blocaje în implementare pot beneficia de acest suport.
Chiar dacă am avut momente în care credeam că nu o sa finalizez task-ul, faptul că aveam o persoană care era dispusă să îmi ofere susţinere m-a ajutat să rămân motivată și încrezătoare, astfel că dupa finalizarea primului task simţeam pur şi simplu că zbor de fericire şi că sunt capabilă să realizez orice și să depășesc încrezătoare orice obstacol.
În încheiere
Fiind un program de învatare, acesta se axează mai mult pe partea tehnică, însă am apreciat că a existat şi o legatura între coechipieri si că astfel am cunoscut și lucrat cu persoane care împărășesc interese comune cu ale mele, fiind o experiența benefică dezvoltării mele profesionale, dar şi personale.
Academia a reprezentat pentru mine o etapa deosebită. Tot ce a fost prezentat a fost bine structurat şi m-a ajutat sa îmbin tot ceea ce am învăţat în facultate cu practica propriu-zisă și cu lucrul eficient în echipă. Tocmai datorita mediului prietenos şi a modului în care au fost abordate notiunile teoretice în combinaţie cu exerciţiile practice, recomand programul tuturor studentilor care au ocazia să se alature în procesul de recrutare și sunt de părere că nu vor regreta alegerea făcută.
Chiar dacă iniţial m-am temut de interviu şi de faptul că desfăşurarea acesteia a coincis cu perioada în care mă pregateam pentru licenţă, mă bucur că am trecut peste şi am decis să îmi încerc şansa de a mă alatura programului. Nu doar că am capătat încredere în mine datorită modului în care a decurs discuţia, dar am aflat şi informatii care m-au ajutat să îmi structurez implementarea licenţei mai bine.
Dacă te-am facut curios şi îţi doreşti să participi la urmatoarea ediţie a Cegeka Academy te încurajez să urmareşti atât pagina de facebook Cegeka Romania, sau de LinkedIn cat şi site-ul Cegeka.
Pentru orice întrebare mă gaseşti pe LinkedIn. Mult succes la startul tău în carieră!