Drumul către Network Engineer – 6 Componente

Drumul către Network Engineer – 6 Componente

Cine sunt?

Salut! Eu sunt Alex, am 31 de ani, iar de 9 ani lucrez ca Network Engineer. Prin acest articol îmi doresc să împărtășesc cu voi o parte din experiența mea profesională, rolul pe care l-a avut facultatea și cum văd eu partea de certificări în domeniu. Totodată, mi-ar fi plăcut să știu încă din primii ani de licență cu ce se ocupă mai exact zi de zi un network engineer și cum aș putea să țin pasul cu schimbările constante în tehnologie, așadar voi atinge și acest subiect în rândurile care urmează.

Foarte pe scurt, am terminat FILS în 2012, iar masterul în 2014. După 3 luni de la susținerea licenței am început un internship în cadrul centrului de operațiuni de rețea (Network Operations Center) al Romtelecom (actualul Telekom Romania), iar de acolo povestea a continuat cu schimbări de roluri (Support Engineer/ Systems Engineer/ Shift Coordinator) precum și experiențe în mai multe companii multinaționale sau start-up-uri.

La momentul actual ocup rolul de Network & Security Engineer în cadrul departamentului de Networking & Security, în Cegeka România și mă ocup de activitățile operaționale a peste 100 de clienți.

Cum m-a pregătit facultatea pentru carieră?

Înainte de a intra în detaliu despre abilitățile dobândite în timpul facultății, țin să menționez faptul că sunt două lucruri pe care le consider foarte importante în construirea unei cariere de succes: munca și dezvoltarea continuă. Acestea fiind spuse, în continuare voi trece în revistă punctele forte pe care le-am luat ca student și pe care le aplic în viață profesională:

  • Gândirea tehnică – e o caracteristică esențială pentru orice inginer, iar facultatea m-a învățat să îmi dezvolt un mod de lucru analitic și organizat.
  • Orientarea către soluții – seminariile, examenele, proiectele m-au ajutat să mă orientez mereu spre găsirea unei soluții care să se adapteze contextului.
  • Lucrul în echipă –  tot în facultate am învățat să am o atitudine deschisă către păreri și idei noi și să găsesc metode de a colabora cu oameni diferiți.

Aceste 3 abilități consider că sunt esențiale oricărui profesionist, iar eu am încercat să le dezvolt în orice mediu am activat. Fie că a fost într-un start-up unde eram parte dintr-o echipă restrânsă și fiecare persoană îndeplinea roluri multiple, iar activitatea era foarte dinamică, sau acum când lucrez într-o companie mare și fac parte dintr-o echipă de peste 20 de oameni unde activitatea e mult mai specifică și bine conturată.

Cheia este să simți că evoluezi, că aptitudinile și cunoștințele tale cresc cu fiecare rol și fiecare experiență de care ai parte. Am observat de-a lungul timpului cât de important este să găsești un mediu în care să te simți productiv și care te ajută să îți menții dorința de a învăța lucruri noi. Un mediu în care, pe lângă taskurile zilnice, să simți că ești apreciat și că ai parte de susținerea necesară să ajungi acolo unde ți-ai propus.

Facultatea de Inginerie în Limbi Străine

Ce presupune activitatea de Network Engineer?

Un Network Engineer se ocupă cu designul, implementarea și menținerea rețelelor pe care întreprinderile și organizațiile le folosesc. Aceste rețele sunt complexe și compuse din multe componente, conțin echipamente variate (routere, switch-uri, load balancere, firewall-uri, controllere wireless și access point-uri, etc.) și deservesc sistemele (voce, video, date) și aplicațiile (interne și externe) utilizate, totodată asigurând și siguranța acestora.

Principalele activități pe care le întâlnești într-un asemenea rol sunt:

  • Instalarea și configurarea echipamentelor de rețea (routere, switchuri, firewalluri, load balancere, etc.).
  • Menținerea acestor echipamente, atât la nivel hardware cât și software.
  • Efectuarea activităților de întreținere recurente cum ar fi update-ul versiunii de software, programarea upgrade-urilor sau instalarea de patch-uri și service pack-uri.
  • Implementarea politicilor de securitate și actualizarea acestora în funcție de ultimele noutăți legate de posibilele vulnerabilități depistate pentru sistemele și  aplicațiile utilizate în rețea.
  • Monitorizarea activă a elementelor de rețea și a performanței acestora pentru a asigura un timp de răspuns cât mai scurt în cazul unei eventuale întreruperi.
  • Troubleshooting în cazul în care există un incident în rețea care are impact în desfășurarea activității, sau în funcționarea sistemelor/ aplicațiilor.
  • Colaborarea cu alte echipe implicate în gestionarea incidentelor sau cu furnizori, consultanți third party sau service provideri pentru a asigura funcționarea optimă a rețelei.

Indiferent că lucrezi pentru un Internet Service Provider și gestionezi o singură rețea, sau în cadrul unui centru de managed services și ai grijă de rețele multiple pentru diferiți clienți, vei întâlni activitățile de mai sus. O mare parte din ele sunt întâlnite și de către consultanți sau ingineri care prestează activități dedicate pentru anumite proiecte, doar că în acele cazuri activitatea prestată este de obicei mai specifică.

În cadrul rolului de Network & Security Engineer pe care îl ocup la Cegeka, mă lovesc zilnic de toate activitățile enumerate mai sus, dar focusul principal este pe partea de troubleshooting, mitigare și rezolvare într-un mod cât mai eficient a incidentelor înregistrate în rețelele clienților pe care îi gestionez.

O zi obișnuită poate cuprinde instalarea unor noi politici de blocare a traficului pe firewall, configurarea unui VPN, investigarea unui incident cu impact puternic în rețea sau mitigarea unui atac de tip DDoS. De asemenea, interacțiunile cu echipele de service desk, service management, change management, third party support sau de multe ori direct cu clientul, sunt la ordine zilei. Ce îmi place însă – nici o zi nu seamănă cu cealaltă, iar asta mă ajută să mă dezvolt, fiind expus unor situații noi.

Cegeka – Aspire to More

Ce rol au certificările în domeniu?

Certificările tehnice în Networking sunt structurate pe mai multe categorii, atât în funcție de dificultate (Associate, Professional, Expert) cât și în funcție de aria tehnică (Design, Wireless, Security, Cloud, Data Center etc.). De asemenea, marea majoritate sunt specifice fiecărui furnizor de echipamente sau de tehnologie (Microsoft, Amazon, Cisco, Palo Alto, etc.).

Pentru un entry role majoritatea angajatorilor caută candidați care au certificări la nivel de Associate (CCNA) pentru că acest lucru demonstrează abilitatea candidatului de a înțelege noțiunile de baza și de a le aplica în activitatea sa. Cu cât complexitatea rolului crește cu atât și așteptările angajatorului sunt mai mari, iar aici intervin certificările la nivel de Professional (CCNP) sau Expert (CCIE). De asemenea, în funcție de necesități este posibil ca angajatorul să solicite certificări dintr-o anumită arie (Design, Wireless, Security, Cloud, Data Center etc.), sau de la un anumit vendor (F5, Juniper, Cisco, Palo Alto, etc.).

De ce cred că ar trebui să reprezinte o prioritate pentru orice Network Engineer?

  • Îți dezvolți o bază solidă de cunoștinte care pot fi aplicate în activitatea zilnică atașată acestui rol. La începtul carierei cu siguranță te pot ajuta să obții mai ușor acele prime interviuri și să faci față cu brio discuțiilor sau testelor tehnice.
  • Vei aprofunda noțiunile din aria de care ești interesat. Domeniul rețelelor este unul vast și cu cât asimilezi mai multă experiență și informații vei realiza că este foarte greu să „le știi pe toate”. O dată cu experiența, vine și dorința de a te specializa. Astfel, pe măsură ce ai asimilat cunoștinte din toate ariile, e natural să îți alegi o arie pe care să te concentrezi și să devii expert în ea. De exemplu: poate ești pasionat de design și vrei să ajungi arhitect de rețea, sau poate ai o pasiune pentru securitate și vrei să creezi un mediu sigur pentru clienți/ companie, ori îți place partea mai practică și vrei să îți petreci timpul prin săli tehnice și să faci implementare. Pentru oricare din aceste arii și altele, poți să alegi o certificare specializată. Făcând asta ți se va deschide drumul către noi oportunități și poți aplica pentru roluri mai complexe.
  • Ultimul avantaj pe care o să îl menționez este faptul că poți obține mai ușor interviul sau de ce nu, salariul dorit. Având multiple certificări, de la vendori diferiți sau din arii diferite atașate la CV cu siguranță îți oferă un avantaj. Să nu uităm aici și de experiența pe care o acumulezi până îți iei certificările dorite. Toate acestea te pot ajuta să atingi o poziție înalta în cariera sau un prag financiar care nu este de neglijat.
Certificări CISCO

Schimbarea constantă a tehnologiei și oportunitățile de avansare în carieră?

Tehnologia este într-o continuă expansiune, iar ritmul de dezvoltare este din ce în ce mai rapid. Câți dintre voi vă aduceți aminte care a fost primul telefon mobil avut? Cât de diferit este față de telefonul pe care îl aveți astăzi? Puterea de procesare, aplicațiile utilizate, calitatea pozelor, aspectul, toate acestea au evoluat constant.

Același principiu se aplică și în cazul echipamentelor de rețea. Acestea devin din ce în ce mai performante: servere mai puternice, routere cu putere de procesare mai mare, switch-uri cu interfețe care permit viteze de transfer mai mari, firewall-uri cu funcționalități noi, interfețe grafice mai ușor de utilizat și baze de date care se actualizează în timp real și mitighează mai rapid posibilele breșe de securitate.

Această dezvoltare constantă aduce cu ea și un grad de complexitate, iar acest lucru creează noi oportunități pentru un network engineer. Roluri precum Cybersecurity Engineer, Cloud Engineer sau DevOps Engineer sunt doar câteva exemple apărute în urma evoluției constante a tehnologiei și care sunt foarte căutate în acest moment. Spre exemplu numărul de poziții deschise pentru rolul de Cybersecurity Engineer este estimat să crească până la 3.5 milioane în acest an, în condițiile în care în 2013 erau aproximativ 1 milion de astfel de poziții disponibile. Tranziția de la un rol de Network Engineer la un rol de Cloud Engineer, sau de la un rol de Network Security Engineer la un rol de Cybersecurity Engineer presupune să te specializezi pe aceste arii și să înveți tehnologii și aplicații noi specifice rolului, dar cu siguranță o mare parte din experiență asimilată și aptitudinile dobândite te vor ajuta să reușești acest lucru.

Există foarte multe oportunități de dezvoltare și avansare în cariera. Poți începe cu un rol în cadrul unei echipe de service desk, sau de la un rol de junior network engineer într-o echipă de suport tehnic și poți ajunge network architect sau dacă simți pe parcursul carierei că vrei o schimbare și vrei să te distanțezi puțin de partea tehnică, poți face tranziția către management și poți deveni service manager sau team leader. Sunt multe opțiuni și orice ai alege, mereu vei lucra într-un domeniu în care plictiseala nu este la ea acasă.

Concluzie

În concluzie, dacă ai o pasiune pentru rețele, ești o persoană organizată și meticuloasă, știi să îți gestionezi timpul bine, îți place să analizezi situații complexe și ești mereu orientat spre găsirea unei soluții eficiente, cu siguranță un rol de Network Engineer ți se potrivește.

Ai nevoie doar de disciplină și determinare ca să pășești pe acest drum și să îți începi cariera, iar dacă deja ai făcut acest pas există mereu oportunități și resurse care te pot ajuta să ajungi la nivelul următor în acest domeniu extrem de dinamic.

În cazul în care vrei să afli care ar fi evoluția ta în echipa de Networking & Security Cegeka, din care fac parte, da-ne un semn.

În același timp, dacă vrei mai multe detalii despre acest rol, sau ai orice fel de întrebare despre certificări, cum să te pregătești pentru un interviu sau alte curiozități, mă poți contacta folosind email-ul sau profilul de LinkedIn de mai jos:

1.         E-mail – alexandruionica22@yahoo.com

2.         LinkedInwww.linkedin.com/in/alex-ionica-199022

Distribuie articolul pe: