Salutare!
Ne-am gândit că ar fi bine ca la începutul anului să ne setăm obiectivele atât personale, cât și pentru 4MAYO și, totodată, să vă spunem în câteva cuvinte cum să faci asta pentru a avea rezultate cât mai bune.
De ceva timp am început să ne setăm obiectivele și am observat că reușim să fim mai productivi și să ne îmbunătățim dacă avem un punct de plecare și un țel de atins.
De ce să-ți setezi obiectivele?
- Pentru a avea o direcție bine stabilită. Dacă pornești la drum fară un plan bine pus la punct, îți poți pierde direcția foarte ușor de la dorință pe care vrei să o îndeplinești.
- Pentru a putea controla timpul în care vrei să ajungi la obiectiv. Degeaba ai în cap că vrei să crești din punct de vedere profesional, dacă nu ai pus în acest obiectiv și timpul în care vrei să ajungi acolo, poate chiar și pașii pe care ar trebui să-i faci.
- Poți face follow-up pe obiectivele stabilite inițial pentru a vedea unde te situezi. De exemplu, atunci când ai un obiectiv pe 1 an, este bine să îl realizezi granular. Faptul că iți notezi ideile te ajuta să iți dai seama ce și în cât timp trebuie să realizezi pentru îndeplinirea obiectivelor.
- Pentru a nu te minți singur. Având o listă de obiective, poți să îți dai seama mai bine dacă ai timp sau resurse suficiente pentru a îndeplini ce ți-ai propus. Astfel, vei rămâne cu picioarele pe pământ și vei ști cum să îți prioritizezi obiectivele. De exemplu, degeaba scriu că vreau să îmi cumpăr 5 apartamente, dacă veniturile mele nu îmi pot asigura acest lucru.
Cum îți setezi obiectivele?
O să vă spun cum le setez eu pe scurt, iar apoi o să vă las câteva modalități explicate pe care le puteți aplica.
Primul pas pe care eu îl urmez este să creez o listă cu obiectivele pe care aș vrea să le îndeplinesc în anul curent. După ce lista este gata, o împart în obiective pe termen scurt și obiective pe termen lung, iar apoi văd care dintre ele se pot lega. După ce am cele doua părți gata, încep să le dezvolt folosind metoda S.M.A.R.T.
Probabil ați mai auzit de obiectivele SMART, dar vă împrospătez puțin memoria aici: SMART este un acronim folosit pentru caracteristicile pe care ar trebui să le aibă un obiectiv, acestea fiind considerate necesare pentru a-ți defini obiectivul ca la carte.
S – specific.
M – măsurabil.
A – abordabil.
R – relevant.
T – încadrat în timp.
Exemplu:
- Prima dată fac un brainstorming din care reies mai multe idei.
Anul acesta vreau să mă angajez. (cam așa începe)
Vreau să reușesc să țin un discurs.
Vreau să învăț programare.
- După acest pas, îmi pun câteva întrebări, ca de exemplu:
Când? De ce? Ce am nevoie pentru acest lucru?
- În urma răspunsurilor la întrebări, încep să le prioritizez și să le adaug caracteristicle SMART de care vorbeam mai sus. O să continui exemplul cu angajarea pentru a-l face complet.
În 2023, după ce termin studiile, în luna iulie, vreau să mă angajez pe o poziție de Business Analyst.
- în următoarele 2 săptămâni mă interesez de ceea ce presupune această poziție.
- învăț ce înseamnă o metodologie și cum se aplică.
- research de firme care angajează Business Analysts.
- networking cu persoane din domeniu
După ce mi-am făcut obiectivele și am și un to do list pentru fiecare, încep să creez un timeline pentru a-mi putea atinge obiectivul până în luna stabilită, în cazul meu, iulie.
După fiecare mini obiectiv din lista mea, fac un review pe ce ar mai trebui făcut și, totodată, mă uit și la celelalte lucruri pentru a-mi da seama dacă sunt în grafic pentru îndeplinirea tututor.
Ce greșeli am făcut în crearea obiectivelor în trecut?
- Le-am tratat superficial și nu le-am notat într-un loc unde să le vizualizez des.
- Nu le-am încadrat în caracteristicile potrivite și erau prea generale.
- Nu am căutat să sparg obiectivele în to do’s pentru a-mi fi mai ușor să le realizez și să țin un timeline pe ele.
- Am pus obiective prea mari pentru nivelul și experiența mea.
- Am setat obiective superficiale fără un proces sincer de introspecție.
Câteva sfaturi
- Să acorzi timp suficient pentru procesul de realizare a obiectivelor. Mai ales fiind o dată pe an, nu este atât de simplu să îți alegi direcția pe următoarele 12 luni sau mai mult fără să îți răspunzi la niște întrebări dificile.
- Să nu te lași neapărat influențat de ce fac ceilalți, ci să alegi obiectivele care ți se potrivesc. Un exemplu este obiecivul “să citesc o carte de dezvoltare personala în fiecare luna”. Un obiectiv excelent, informația este extrem de importantă, dar cred că acest obiectiv ar trebui legat de un scop, realizarea unei afaceri, schimbarea unui obicei etc., deoarece dacă nu practicăm ceea ce citim, ușor ușor informația dispare.
- Să reiei obiectivele de mai multe ori pe an, să te gândeșți la ele, să vezi unde ești și dacă s-a schimbat ceva.
- Să te limitezi la câteva obiective importante care să dea o direcție clară. În cazul meu, am avut un an cu 25 de obiective și presiunea ce a venit odată cu ele a dăunat și m-a făcut mai mult să mă agit decât să merg calm și sigur într-o direcție.
Concluzie
Vă încurajăm să vă setați obiectivele încă de la începutul anului pentru a avea timp să realizați cât mai multe dintre ele. Încercați să vă ocupați de acest lucru cu prioritate, deoarece totul va fi mult mai ușor dacă veți avea un punct de plecare bine stabilit.
Dacă v-a plăcut articolul, așteptăm părerile voastre în secțiunea de comentarii de mai jos sau pe Instagram/Facebook/LinkedIn.
Nu uitați, sharing is caring, deci dacă vi s-a părut interesant, puteți să vă ajutați și prietenii cu acest articol.
Ne vedem pe Instagram/Facebook/Youtube/LinkedIn.