Cum faci trecerea către Team Lead în IT?

Salut, mă numesc Eduard și sunt Team Lead, Software Developer. Mi-am început cariera în zona de dezvoltare software din timpul facultății și am pornit ca Junior Software Developer, iar înainte de asta am căutat cât mai multe oportunități de a învăța lucruri noi, oportunități care să mă scoată din zona de confort. Spun zona de confort deoarece am urmat un liceu de informatică, am pornit cu lucruri mărunte pe partea de web, iar zona tehnică a reprezentat o pasiune pentru mine, dar în același timp mi-am dorit și altceva. Nu m-am simțit niciodată mulțumit doar prin a dezvolta o nouă soluție.

Astfel, cu toate că mă consider o persoană tehnică, am fost întotdeauna atras de zona de coordonare a oamenilor și activităților. Am început să explorez această zonă încă din timpul facultății, devenind membru SiSC și mai apoi coordonator al unui departament. În urma experienței din voluntariat, am fost convins că pe termen lung nu vreau să mă rezum doar la sarcinile de programator. Așa că, în momentul în care am primit oportunitatea de a coordona un grup de dezvoltatori, am acceptat-o, dar …

Ce presupune o funcție de Team Lead?

Cel mai important aspect este faptul că prin această poziție poți îmbina partea tehnică cu management-ul. Dacă îți dorești să dezvolți în continuare programe sau funcționalități noi, dar vrei să te implici și în coordonarea unor membri ai echipei, atunci poate asta este poziția potrivită pentru tine în acest moment.

Probabil ești curios în ce măsură se împart responsabilitățile, însă nu există un procent concret pentru că totul va depinde de nevoile departamentului, ale companiei și de modul de organizare, astfel putem vorbi, spre exemplu, de 50%tehnic-50%management sau 90%tehnic-10%management. Acest lucru îl vei afla doar întrebând în companie oamenii potriviți.

Ajungând în această poziție, zilele de lucru vor deveni mai diverse! Nu vei mai putea lucra toată ziua cu căștile în urechi, doar tu în sfera ta, deoarece colegii vor avea nevoie de tine. Vei participa la diferite meeting-uri interne, vei lucra în mod direct cu oamenii pe care îi coordonezi, astfel încât să îi ajuți să se dezvolte și să-și împlinească potențialul maxim, vei participa în interviuri de angajare, și multe altele. Acum e momentul să te aștepți la neașteptat, pentru că întotdeauna vor apărea provocări noi.

Dacă tot am menționat de management, ce presupune mai exact managementul într-o companie IT?

Principala atribuție este de a coordona oamenii. Mai exact de a-i ajuta să se dezvolte prin setarea și urmărirea de obiective în vederea atingerii sau chiar depășirii așteptărilor pentru poziția pe care o au, de a alinia nevoile și valorile companiei cu oamenii de care ești responsabil și, în același timp, de a te asigura că toate sarcinile sunt livrate în timp util, într-un mod corect și calitativ.

De menționat este faptul că în ultimul timp, managementul presupune și o ușoară apropiere față angajat întrucât cu cât mediul de lucru este mai plăcut, cu atât productivitatea oamenilor va crește. Așa că este încurajată empatia față de angajați, dar în același timp trebuie urmărite fermitatea și corectitudinea, pentru că din această poziție vei fi nevoit să iei decizii care nu vor fi pe placul tuturor.  

Cum am ajuns eu să devin Team Lead?

Întotdeauna am fost o persoană organizată, comunicativă și cu o dorință sinceră în a colabora cu colegii, de a-i ajuta, pentru a ne putea îmbunătăți ca un colectiv. 

Încă de când eram un Junior Software Developer, mi-am dorit să explorez cât mai mult. Astfel am căutat în mod constant provocări, atât tehnice cât și non-tehnice, și m-am implicat în diferite activități prin care am putut să contribui la îmbunătățirea modului de lucru al companiei.

De asemenea, oricând lucram cu alți dezvoltatori pe un proiect, dacă observam un lucru ce poate fi îmbunătățit la coechipier, eram dornic să ofer feedback și să dezbat astfel încât să mă asigur că mergem într-o direcție bună. (stați fără griji, nu sunt om care nu greșește, și din acest motiv am spus că îmi doream să dezbat, pentru că așa reușim să învățăm)

Prin aceste lucruri, mi-am dat seama că la locul de muncă nu mă gândesc doar la propria persoană, ci mă gândesc la colectiv. Mă gândesc cum putem să fim cu toții mai buni, astfel încât să existe un echilibru și să putem învăța unii de la alții.

Ce calități ar trebui să urmărești pentru a deveni Team Lead?

Ceea ce pot să spun este că nu există o rețetă a succesului, dar eu consider că cele mai importante calități sunt:

  • ORGANIZAREA – cum ziceam mai sus, activitatea zilnică se schimbă și nu mai poți sta toată ziua în IDE să-ți rezolvi task-ul tehnic. Vei avea meeting-uri, sarcini neașteptate, iar lucrând într-un mediu ușor dinamic, vei avea nevoie de calități bune de organizare și adaptare.
  • COMUNICAREA – dat fiind faptul că îți vei ajuta oamenii din echipă să se dezvolte, că vei avea nevoie să le comunici și să-i faci să înțeleagă importanța anumitor nevoi ale companiei și că le vei livra feedback-ul, este important să știi cum să comunici astfel încât mesajul pe care-l transmiți să fie întotdeauna clar și bine înțeles.
  • SPIRITUL DE ECHIPĂ– pentru a avea o anumită omogenitate din punct de vedere al cunoștințelor din cadrul echipei și pentru a avea o performanță mai bună din punct de vedere colectiv, este nevoie să înțelegi importanța unei echipe. Dacă vei coordona fiecare membru în mod individual fără a le oferi o apartenență la un grup, fără a le insufla anumite valori primare, atunci oamenii vor fi divizați și fiecare persoană va lucra doar pentru sine, lucru ce va reduce considerabil performanța întregii echipe.
  • CUNOȘTINȚELE TEHNICE – dat fiind faptul că această poziție necesită și o implicare tehnică în cadrul echipei, vei avea nevoie să poți să oferi răspunsuri tehnice colegilor tăi și să-i ajuți în momentele în care vor fi blocați. Nu este nevoie să ai răspunsul la orice întrebare tehnică, dar este important să înțelegi implementări complexe pentru a putea rezolva sau îndruma către soluțiile problemelor ce pot apărea. 

Când te gândești la management, este posibil să existe o mică teamă deoarece ai auzit niște vorbe care te descurajează, așa că, hai sa vorbim despre două dintre ele.

MIT: În management, nu greșești niciodată!

Dacă ai auzit vreodată acest lucru, sau te-ai gândit că un manager nu greșește, este FALS. Este doar un mit, care era folosit în urmă cu mulți ani, când un manager trebuia doar să dea direcții, să spună ”cum să faci” sau ”ce să faci”.

Ce trebuie să știi este că în această poziție se poate greși. Suntem oameni, greșim, așa că este foarte important să fii responsabil, să-ți asumi greșelile și să înveți din ele. Nu te teme, un coleg din echipă nu te va privi altfel dacă ai greșit.

MIT: În management, trebuie să le știi pe toate!

De asemenea, este o afirmație FALSĂ. Există în foarte multe companii manageri care au un background tehnic scăzut, pentru că principala lor responsabilitate nu este de a dezvolta, ci de a coordona. Ca Team Lead însă vei avea nevoie de ceva cunoștințe tehnice mai avansate, dar este posibil și să lucrezi cu dezvoltatori care din punct de vedere tehnic sunt mai buni ca tine. Nu trebuie ca acest lucru să-ți pună vreo piedică. Poți să vezi partea bună a paharului în care tu vei putea învăța împreună sau chiar de la această persoană.

Legat de întrebările pe care le primești, ele vor fi diverse. Pot fi tehnice sau non-tehnice, însă ce trebuie să știi, este că atunci când nu ai răspunsul, fii sincer, spune că nu știi, că te vei interesa și în cel mai scurt timp posibil vei veni cu un răspuns!

O recomandare de final, dacă-ți place să lucrezi cu oamenii și te-ai regăsit prin cuvintele din acest articol, dacă ești interesat să coordonezi un grup de persoane, acceptă provocarea! Încearcă pentru că este posibil să-ți placă mai mult decât crezi.

Distribuie articolul pe: