StepFWD – Preaccelerator de startup-uri

StepFWD

Dacă ai ajuns aici înseamnă că ești un tech enthusiast. Tehnologia este peste tot și nu înseamnă doar programare. Ai șansa să exersezi pe multe zone precum sales, marketing și lista continuă. Un domeniu de care tot auzi este antreprenoriatul tech. 

Imaginează-ți toate direcțiile menționate – marketing, product, sales – într-un singur loc: startup.

Un startup este acea organizație care a observat o problemă și oferă o soluție creativă, ce nu este întâlnită până în acel moment. Ca startup e musai să crești mult într-un timp scurt – să scalezi. 

Ce este un preaccelerator?

Un pre-accelerator este un program conceput pentru echipele la început de drum care își propune să le ofere instrumentele necesare și expertiză să avanseze. O să mai găsești versiuni, precum să avanseze echipele de la idee la un prototip valid. Nivelul dorit poate varia în funcție de modul în care este proiectat pre-acceleratorul.

Un astfel de program nu solicită ‘equity’ (parte din companie) și scopul este să te ajute să ai un acces facil la ecosistemul de startup-uri tech. O componentă majoră este mentoratul. Ai acces la mentori experimentați care să te ajute cu feedback și sugestii pentru produsul tău, validarea clienților, marketing, dezvoltarea produsului și orice direcție pentru a aduce produsul mai aproape de investiție și să capete atenție în ecosistem. 

Misiunea StepFWD și evoluția ei

StepFWD și-a început misiunea în 2019. Inițial formatul a fost de 6 săptămâni și se adresa echipelor la început de drum cu cel puțin o femeie fondator. Diversitatea a fost misiunea programului de la momentul 0. 

Programul a fost creat pentru a oferi fondatorilor sprijinul necesar în construirea relațiilor cu investitori, antreprenori cu experiență și experți din industrie.

În 2020, StepFWD își extinde misiunea de a contribui la diversitatea ecosistemului antreprenorial. Această diversitate poate fi identificată în cadrul echipelor ca echilibru de gen, abilități, etnie, identitate sexuală, vârstă.

StepFWD 2020 se va desfășura pe parcursul a 8 săptămâni, între 28 septembrie – 23 noiembrie. Toate activitățile vor avea loc în mediul online.

Anul 2020 a fost unul plin de surprize până în acest moment. Pandemia a schimbat regulile în plin joc, dar asta nu schimbă misiunea StepFWD – de a ajuta fondatorii să dezvolte startup-uri de tehnologie, să-și înțeleagă potențialul, să-și depășească temerile și să construiască compania pe care și-o doresc. Toată această incertitudine ne convinge mai tare că nu trebuie să irosim o criză bună și să ne concentrăm pe oportunități. 

De ce StepFWD? Pentru că ecosistemul antreprenorial are nevoie de diversitate.

Prima ediție – StepFWD19

Este multă muncă în spatele unui startup. Cu cât ai mai multă experiență, cu atât ai șanse mai mari să ai succes. Personal, cred cu tărie că primul pas este să investești în tine, ca profesionist și apoi să vezi cum anume poți construi o afacere a ta. 

În prima ediție ne-am adresat acelor ‘young professionals’. Printre aplicanți au fost de la studenți până la persoane ce dețineau o firmă de servicii, dezvoltatori și profesioniști. Au intrat 11 startup-uri și au absolvit 9. Intensitatea programului și disciplina pe care o cerem fac ca experiența să fie diferită pentru fiecare startup în funcție de motivația echipei, astfel încât e important să vezi de ce vrei să faci parte dintr-o astfel de experiență și care este motivația ta.  

Cele 9 startup-uri din cohorta 2019 sunt din industrii diferite precum: casting, fintech, resurse umane, mobilitate până la travel. Dintre echipele participante, 4 dintre ele sunt formate numai din femei. 

Cum arată echipele potrivite pentru StepFWD?

Când aplici e necesar să te concentrezi pe echipă și idee / prototip. 

Echipă

Căutăm echipe diverse de 2-4 co-fondatori. A avea o echipă diversă îți aduce o șansă în plus să ajungi în următoarea etapă. Dacă ești singur în echipă, trebuie să demonstrezi că poți acoperi toate direcțiile startup-ului. 

Ne uităm la ce experiențe ați mai avut împreună și cum au funcționat alte proiecte. Aveți un proiect de facultate făcut împreună? OK. Aveți un proiect de sine stătător? Mai bine. 

Nu ați lucrat până în acel moment? Atunci e necesar să demonstrați că aveți abilități care sunt complementare. Legat de forma de organizare, ești la început așa că nu este necesar să ai o entitate juridică. 

Ai o echipă diversă? Hai să vedem ce urmează. 

Idee validată sau prototip 

Fiecare program decide care este nivelul / stagiul la care ar trebui să fie cei care vor participa. Pentru noi, echipa StepFWD, este important să avem echipe ce au o idee validată sau un prototip.

O idee validată înseamnă că ai început să vorbești despre ea cu potențiali clienți, să iei feedback și să înțelegi dacă cineva este dispus să plătească pentru produsul pe care îl construiești. 

Un prototip poate fi o versiune incipientă a produsului, cu un număr limitat de funcționalități care să-ți permită să validezi și iterezi. 

Selecția celor 10 echipe finaliste

Aplicațiile sunt deschise până pe 30 august pe www.stepfwd.today

În luna septembrie, împreună cu lead mentorii, echipa StepFWD va realiza o listă scurtă pentru interviuri. Tot în această lună vom avea interviuri cu echipele de pe lista scurtă. 

Programul începe pe 28 septembrie și se finalizează pe 23 noiembrie cu un eveniment deschis publicului, numit Demo Day. 

Experiența StepFWD

Ne propunem să îți dăm instrumente și cunoștințe să avansezi de la 0 la 1. Este un program intens de 8 săptămâni, în care ieși din zona ta de confort prin activități precum:

  • workshop-uri
  • sesiuni practice 
  • office hours
  • speed mentoring
  • pitch practice

Vor fi sesiuni care te vor direcționa către toate ariile de interes pentru un startup, precum legislație: ce importanță are un shareholders agreement; customer development: relația pe care să o ai cu clienții; modele de business; product development: cum gestionezi planificarea funcționalităților pentru produsul tău; product marketing: să îți creezi strategia pentru a ieși pe piață; vânzări; să-ți prezinți startup-ul.  Pe toate aceste tematici, vei avea și sesiuni practice în care să-ți aduci conținutul aplicabil în cadrul startup-ului tău. 

Mentorat

StepFWD este un program al comunității, iar mentoriii fac ca această inițiativă să fie unică. 

Ai două direcții:

  1. Mentorat dedicat: vei avea pe parcursul programului un mentor dedicat cu care vei planifica săptămânal 30 de minute în care să discuți despre progresul tău și ce dificultăți ai. Echipa StepFWD va fi alături, pentru a lua feedback-ul tău și a vedea cum să îmbunătățească programul.
  2. Speed mentoring: discuții scurte cu mentori, cu scopul de a crea conexiuni și a primi feedback de la cât mai multe persoane experimentate. 

Experiența mea #StepFWD

Sunt în echipă încă de la început. Alexandra Anghel și Daniel Dragomir sunt inițiatorii, iar eu și Liviu Cadariu ne-am alăturat într-o schemă de co-manageri de proiect și community manager Adriana Dumitrof. Am avut ocazia să construiesc ce înseamnă astăzi brandul StepFWD, să gestionez procesul de înscrieri și selecție, planificarea efectivă a programului și să fac lucrurile să se întâmple. Văd asta ca fiind un efort de echipă și tot ce am enumerat mai sus a fost realizat împreună. 

Inițial, știam că teoretic toate aceste puncte le mai realizasem prin alte proiecte în care am contribuit, dar puse la aceeași masă au adus o provocare din care am avut multe de învățat

Mereu am știut că am o parte creativă și la StepFWD mi-am mai exersat viziunea asupra prezenței în online și creare de diverse materiale vizuale și video. Descoper lucruri și învăț, fapt care mă ține antrenată. 

Mi-am pus întrebarea ce a reprezentat pentru mine lunile petrecute alături de StepFWD într-un articol pe blogul personal. Am ales 5 învățăminte:

  1. Alege echipa potrivită – se aplică oriunde de la echipa potențialului startup la echipa de lucru. 
  2. Analizează care sunt riscurile pe care vrei să le iei – riscăm prin fiecare decizie pe care o luăm, dar asta este farmecul.
  3. Reiterează – cam asta este metodologia lean startup, facem și refacem până când avem o variantă potrivită. 
  4. Fii vulnerabil – autenticitatea și curajul sunt keepers.
  5. Învățam mereu, în fiecare minut și la fiecare conexiune – facem StepFWD în online așa că și noi învățăm să facilităm tot acest conținut fain pentru tine.

De ce să participi la StepFWD?

StepFWD este planificat ca o experiența intensivă care să te ducă de la 0 la 1, plus să te scoată din zona de confort. 3 motive pentru care trebuie să consideri experiența:

  1. Cunoștințe aplicabile rapid în startup-ul tău tech
  2. Mentorat dedicat super cool
  3. Conexiuni cu 40+ investitori, antreprenori, experți din industrie

Aplică pe StepFWD today!

Distribuie articolul pe: